Convictus Nobilium

“Convictus nobilium” sau Casa Piariștilor, este o clădire istorică situată în Strada Universităţii nr. 7, peste drum de actualul sediu central al Universităţii Babeş – Bolyai din Cluj. „Convictus nobilium” a fost internatul Colegiului Iezuit, apoi al Colegiului Piarist.

Picture8

Construit în stil baroc, acesta este grupat în jurul unei curţi dreptunghiulare. Deasupra intrării este plasată sigla iezuiţilor şi inscripţia “CON(victus) NOB(ilium)”. Împreună cu Biserica Piarişitilor şi cu monumentul Sfintei Fecioare Maria, Protectoarea de Ciumă, Casa Piariştilor forma un ansamblu arhitectonic.

Datorită creşterii numărului de nobili din alte oraşe tentaţi să-şi completeze studiile în Cluj, spaţiile de cazare pe care oraşul le putea pune la dispoziţia studenţilor erau insuficiente. De aceea, la scurtă vreme după încheierea lucrărilor la “Seminarul Bathory”, în perioada 1734-1735,  peste drum de Colegiul Iezuit, la care studiau în principal fii de nobili, a fost construit un internat. Clădirea, cunoscută drept Convictus nobilium (Convictul nobililor) a fost construită în etape succesive, în jurul unei curţi interioare.

Picture10

Seminarul Bathory

Pereții întregului edificiu sunt masivi, susținând atât la parter, cât și la etaje, în foișoare și în încăperi, bolți cilindrice cu penetrații adânci. La mijlocul secolului XVIII clădirea a fost extinsă cu un foișor și un refectoriu. Cea mai frumoasă încăpere este „refectoriul” – sala de mese – datorită boltei cilindrice turtite prevăzută cu decorații relativ sobre. Acesta este locul în care cei cazați la acest internat se întâlneau zilnic, la orele mesei. Cazarea la acest convict al nobililor nu era deloc ieftină, motiv pentru care foarte mulți luptau pentru a obține burse.

Clădirea adăposteşte în prezent mai multe centre culturale.

Picture9

Leave a comment